Gojaznost je hronična bolest, koja se ispoljava prekomernim nakupljanjem masti u organizmu i povećanjem telesne težine.
Broj gojaznih osoba je u stalnom porastu, zbog čega se gojaznost svrstava među vodeće bolesti savremene civilizacije.

Svako povećanje telesne težine za 10% i više od idealne označava se kao gojaznost. Osobe se smatraju gojaznima kada njihov indeks telesne mase, mera koja se dobija kada se telesna masa osobe u kilogramima podeli kvadratom visine u metrima, pređe 30 kg/m².

Gojaznost najčešće nastaje kao posledica kombinacije prekomernog unosa energetski hranljivih materija, nedostatka fizičke aktivnosti i genetske predispozicije.

Gojaznost predstavlja faktor rizika za veliki broj bolesti, doprinosi njihovom nastanku i utiče na celokupan kvalitet života.

Kod gojaznih osoba je potrebno isljučiti druge bolesti i stanja koja doprinose gojaznosti. Neophodan je pregled štitaste žlezde, nadbubrega, testiranje insulinske senzitivnosti.

Gojazne osobe često imaju visok pritisak, kod žena se javlja poremećaj menstrualnog ciklusa. Gojaznost je često udružena sa sindromom policističnih jajnika, a faktor je rizika za karcinom endometrijuma.

Lečenje gojaznosti

Lečenje mora biti  sveobuhvatno, usmereno pre svega na redukciju telesne mase, održavanje postignutog terapijskog cilja i sprečavanje ponovnog povećanja u telese mase.
Istovremeno, lečenje mora obuhvatiti lečenje pridruženih oboljenja, redukciju faktora rizika i poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja i kvaliteta života.

Osnova svake uspešne terapije gojaznosti  je redukciona dijeta uz pojačanu fizičku aktivnost koja mora biti prilagođena svakom pacijentu pojedinačno nakon detaljnog  razgovora i pregleda endokrinologa.