Reproduktivna endokrinologija se bavi otkrivanjem i terapijom poremećaja menstrualnog ciklusa, infertilitetom, sindromom policističnih jajnika i menopauzom.

Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika je najčešći endokrini poremećaj kod žena pre menopauze i najčešći uzrok steriliteta. Glavne karakteristike sindroma policističnih jajnika su poremećaj menstrualnog ciklusa (retke, neredovne menstruacije , do potpunog izostanka), izostanak ovulacije, znaci hiperandrogenizma (pojačana maljavost, akne, masna koža i kosa) i ultrazvučno policistični izgled jajnika.

Kod pacijentkinja sa sindromom policističnih jajnika često su prisutni gojaznost, insulinska rezistencija, hipertenzija, povišen nivo masnoća u krvi zbog čeka ove osobe imaju  povećan rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti.

Sindrom policističnih jajnika nastaje kao rezultat udruženog dejstva genetskih (naslednih) i faktora spoljašnje sredine. Često u porodici postoje šećerna bolest, povišene masnoće u krvi, hipertenzija i kardiovaskularna oboljenja.

Dijagnoza
Postavljanje dijagnoze radi se na osnovu kliničke slike, laboratorijskih analiza (hormona, test opterećenja glukozom), ultrazvučnim pregledom.

Sindrom policističnih jajnika je kompleksan sindrom čije lečenje zavisi pre svega od godina žene i od toga šta je za nju prioritet, da li je potrebno izazvati menstruaciju, lečiti neplodnost, maljavost, gojaznost ili poremećaj glikoregulacije.

 

Menopauza

Menopauza u užem smislu označava poslednje menstrualno krvarenje u životu žene i deo je prirodnog procesa starenja. Nastaje kao posledica pada funkcije jajnika, a samim tim i smanjenjem proizvodnje glavnih polnih hormona žene  estrogena i progesterone.

Najčešće nastupa oko 50. godine života. Sa menopauzom se povećava kardiovaskularni rizik i rizik za ubrzani gubitak koštane mase i razvoj osteoporoze.

Preporuka ženama u menopauzi

Ženama u menopauzi se preporučuje godišnji sistematski pregled koji podrazumeva opšti pregled sa EKG-om, laboratorijske analize, ultrazvučni pregled štitaste žlezde, dojki i trbuha kao i skrining mamografija, pregled ginekologa i merenje koštane gustine – osteodenzitometrija.