Simptomi bolesti srca i krvnih sudova

Bol iz grudne kosti, teško disanje, nedostatak vazduha, gubitak apetita, prolazni gubitak svesti, kašalj, lupanje srca, preskakanje srca, samo su neki od simptoma koji ukazuju da je vreme da se pozabavite zdravljem vašeg srca i krvnih sudova. Zdrav način ishrane i redovna fizička aktivnost velika su pomoć u održavanju vašeg zdravlja no, ipak, najbolju pomoć dobićete ukoliko redovno odlazite na preventivne preglede kod kardiloga.

Hipertenzija je bolest savremenog čoveka, iako nije bila nepoznata i našim precima. Oko polovine stanovništva u Srbiji boluje od povišenog krvnog pritiska, polovina od njih se leči, a samo polovina lečenih ima dobro regulisane vrednosti krvnog pritiska. Zato je važno da se dijagnoza postavi na vreme, uvede terapija koja će, uz principe pravilnog načina života, dovesti do normalizacije krvnog pritiska, čime će se smanjiti rizik po zdravlje.

Ishemijska bolest srca koja se prezentuje kao angina pektoris, infarkt miokarda, nesposobnost srca da zadovolji potrebe organizma tokom fizičkih aktivnosti, a nekada se javlja i u miru.

Srčana insuficijencija je nesposobnost srca, da kao pumpa, zadovolji osnovne pottrebe organizma. Javljaju se otoci na ekstremitetima ili se javlja voda u plućima, što dovodi do zamaranja, gušenja, bolova u grudima i nesposobnodti da se obavlja i mala fizička aktivnost.

Poremećaji ritma mogu da se jave kao ubrzan ili usporen srčani rad, preskakanje srca (pretkomorske i komorske ekstrasistole), fibrilacija pretkomora (apsolutna aritmija), poremećaj provođenja impulsa kroz srčani mišić (blokovi I, II ili III stepena).